論文 - 河原 聡
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河原 聡, 六車 三治男
食肉の科学 51 ( 2 ) 125 - 131 2010年11月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:日本食肉研究会
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Quality assessment of pork loin from pigs fed lactic acid-fermented fish byproducts 査読あり
Dang HQ., Kawahara S., Nakajima A., Hamamoto S., Tsugeta M., Nagasaki S., Horinouchi S., Iwakiri M., Muguruma M.
Journal of Warm Regional Society of Animal Science, Japan 53 ( 2 ) 133 - 143 2010年10月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Effects of soybean curd residue silage on the growth performance, meat quality, and cecal microbial population in finishing pigs 査読あり
Dang HQ., Kawahara S., Tsugeta M., Niimi M., Horinouchi S., Iwakiri M., Muguruma M.
Journal of Warm Regional Society of Animal Science, Japan 53 ( 2 ) 145 - 155 2010年10月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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河原 聡, 柴田 清弘, 甲斐 孝志, 山下 真理子, 六車 三治男
食肉の科学 51 ( 1 ) 112 - 115 2010年6月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:日本食肉研究会
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Changes in water-holding capacity and textural properties of chicken gizzard stored at 4°C
Tomisaka Y., Ahhmed A., Tabata S., Kawahara S., Muguruma M., Muguruma M.
Animal Science Journal 81 ( 3 ) 362 - 368 2010年6月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:Animal Science Journal
The water-holding capacity (WHC), and toughness (shear force) of chicken gizzard were evaluated during postmortem storage for 4.5, 7, 12, 24, 48, 72 and 96 h at 4°C. Degradation of the cytoskeletal proteins desmin, talin and vinculin were monitored by sodium dodecyl sulfate - polyacrylamide gel electrophoresis and Western blotting during the same designated storage period. The WHC of the gizzards decreased significantly from 12 h to 72 h of storage, but by 96 h the WHC was restored to the level measured after storage for 12 h. The shear force value of the gizzards increased rapidly until 12 h and then decreased until 24 h, with a further slight decrease by 48 h. Degradation products of desmin, talin and vinculin appeared at 96 h, 12 h and 48 h postmortem, respectively. The intensity of immunolabeling for desmin, talin and vinculin after storage for 96 h decreased to 51%, 25% and 52% of the initial value. The appearance of desmin degradation products was accompanied by an increase in WHC. This suggests that the postmortem degradation of desmin is involved in the increase of WHC in chicken gizzard during storage at 4°C, and talin and vinculin may be involved. © 2010 The Authors. Journal compilation © 2010 Japanese Society of Animal Science.
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Effect of NaCl on protein oxidation in frozen cod meat 査読あり
Tadashi Sakai, DMS. Munasinghe, Satoshi Kawahara
宮崎大学農学部研究報告 56 115 - 118 2010年2月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(大学,研究機関等紀要)
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ワイン粕給与が肥育豚の排せつ物の性状,臭気および微生物菌叢に及ぼす影響 査読あり
松葉賢次 他
宮崎大学農学部研究報告 56 119 - 125 2010年2月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(大学,研究機関等紀要)
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オカラサイレージの給与が豚の発育成績,肉質,および盲腸内微生物数に及ぼす影響
DANG Huy Quang, 河原 聡, 告田 政秋, 新美 光弘, 堀之内 正次郎, 岩切 正芳, 六車 三治男
日本暖地畜産学会報 53 ( 2 ) 145 - 155 2010年
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:日本暖地畜産学会
非加熱のリサイクル飼料製造法を開発する目的で,宮崎県内で発生した豆腐製造残さ(オカラ),親サトイモ発酵物等を混合した後,バッグ内で乳酸発酵させてオカラサイレージを調製した.さらに,このオカラサイレージを15%,30%および60%含有し,トウモロコシ等で粗タンパク質量を調整した試験飼料を作製した.これらの飼料を仕上期の肥育豚に60日間自由摂食させた.同時に市販配合飼料を給与する試験区も設け,生産性の比較等を行った.肥育豚の発育成績はオカラサイレージ15%給与区のみが他の3区と比較して有意に低下した(P<0.05).サイレージ30%区および60%区のロース肉は,他の2区のそれと比較して,脂肪含量が高く,剪断力価が低くなった.また,オカラサイレージの給与はロース肉の脂肪酸組成に明確な影響を及ぼさず,脂肪融点について試験区間で有意な差を認めなかった.また,他の2区と比較して,サイレージ30%と60%給与区では多価不飽和脂肪酸/飽和脂肪酸比およびn-6/n-3比が若干低下した.また,市販配合飼料を給与した豚と比較して,オカラサイレージを給与した豚の盲腸内容物では大腸菌群,エンテロバクター科細菌,および大腸菌の菌数が有意に減少した(P<0.05).以上の結果から,オカラサイレージの肥育豚への給与は豚肉の品質を低下させず,肥育豚の衛生状態を改善できることが示唆された.
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乳酸発酵した水産廃棄物を給与して生産した豚ロース肉の品質評価
DANG Huy Quang, 河原 聡, 中島 有紀子, 浜本 信也, 告田 政秋, 永崎 収一, 堀之内 正次郎, 岩切 正芳, 六車 三治男
日本暖地畜産学会報 53 ( 2 ) 133 - 143 2010年
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:日本暖地畜産学会
乳酸発酵した水産廃棄物の給与が豚肉の脂肪酸組成,色調,酸化安定性および官能特性に及ぼす影響について検討した.マアジのあらを主体とする水産廃棄物に乳酸菌スターターを添加,発酵し,乳酸発酵水産副生物(LFB)を調製した.このLFBと配合飼料を等量混合し,ビタミンとミネラル混合物を添加した試験飼料を調製した.これを給与して生産した豚ロース肉の品質について,配合飼料給与(配合区)および配合飼料の5%を市販魚粉(魚粉区)に置換した飼料により生産した豚ロース肉と比較した.LFB給与は赤身部分の肉色,ドリップロス,皮下脂肪の融点に顕著な影響を及ぼさなかった.しかし,LFB区の豚肉は脂肪色が若干褐変する傾向が認められ,脂肪含量が配合区より低くなった.豚肉脂肪の性質に関しては,LFB区の豚肉は,他の区と比較して,エイコサペンタエン酸(EPA)とドコサヘキサエン酸(DHA)含量が高かった(P<0.01).一方,脂肪中のリノール酸含量は減少し,これに伴ってn-6/n-3比が改善された.しかし,LFB区の豚肉は酸化安定性が低下し,1週間の冷蔵保存後のTBARS値は他の試験区の値より高かった.加えて,官能検査では匂いを中心に評価が低かった.これらの要因として,EPAやDHA含量の増加に伴う酸化ポテンシャルの上昇や,飼料中の低いビタミンE含量の影響などが考えられた.
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Sakai T., Yamaguchi T., Kawahara S.
Nippon Suisan Gakkaishi (Japanese Edition) 75 ( 3 ) 453 - 455 2009年12月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:Nippon Suisan Gakkaishi (Japanese Edition)
水産練り製品製造中の脂質酸化の変動を明らかにするため,ちくわ及びかまぼこ中の 4-ヒドロキシヘキセナール(HHE)とマロンアルデヒド(MA)含量を測定した。スケソウダラより作成した冷凍すり身から,ちくわは焼きにより,かまぼこは蒸しにより作成した後,0℃ にて 2 日間貯蔵した。加工前後及び貯蔵期間中,ちくわ及びかまぼこの HHE 含量は有意ではないが増加した。加工後ちくわの MA 含量は有意に増加し,かまぼこの MA 含量は有意に減少した。貯蔵 2 日目にちくわの MA 含量は有意に減少し,かまぼこのそれは有意に増加した。<br>
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新規調製ソフトミートローフの官能特性評価 査読あり
黒田留美子,アブドラティフ アーメド,難波 靖,河原 聡,中出浩二,沼田正寛,中村豊郎,入江正和,原田 宏,六車三治男
日本暖地畜産学会報 52 ( 2 ) 43 - 48 2009年10月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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高齢者用チキンミートローフの物性改良 査読あり
黒田留美子,アブドラティフ アーメド,難波 靖,河原 聡,中出浩二,沼田正寛,中村豊郎,入江正和,原田 宏,六車三治男
日本暖地畜産学会報 52 ( 2 ) 23 - 28 2009年10月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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解繊処理竹材サイレージ給与が山羊の乳生産に及ぼす影響 査読あり
中西良孝,東めぐみ,西田理恵,高山耕二,伊村嘉美,河原 聡
日本暖地畜産学会報 52 ( 2 ) 11 - 15 2009年10月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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水産練り製品中の脂質過酸化由来有毒アルデヒド,4-ヒドロキシヘキセナール及びマロンアルデヒド含量の変動 査読あり
境 正,山口 徹,河原 聡
日本水産学会誌 75 ( 3 ) 453 - 455 2009年8月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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KAWAHARA Satoshi, TAKENOYAMA Shin-ichi, TAKUMA Kazuaki, MUGURUMA Michio, YAMAUCHI Kiyoshi
Animal science journal 80 ( 4 ) 468 - 474 2009年8月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Effect of microbial transglutaminase on the natural actomyosin cross-linking in chicken and beef
Ahhmed A., Ahhmed A., Nasu T., Huy D., Tomisaka Y., Kawahara S., Muguruma M., Muguruma M.
Meat Science 82 ( 2 ) 170 - 178 2009年6月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:Meat Science
The objective of this research was to investigate the difference between chicken and beef in the interaction of actomyosin (myosin B) with microbial transglutaminase (MTG). The gel strength of myosin B was improved in both species and was significantly greater in beef than in chicken (P < 0.01). The degree of protein viscosity and the ε(γ-glutamyl)lysine (G-L) content were significantly higher in beef than in chicken (P < 0.01). Myosin heavy chain (MHC) bands visualized by SDS-PAGE revealed that the same proteins in various meat species vary in their size and structure. Scanning electron microscope images (SEMI) revealed that myosin B in both species was polymerized, and formed multi-projection structures of G-L; surprisingly, more of these structures were found in beef than in chicken. It is possible that the proteins in chicken are folded into a strand shape that tightly encases a considerable number of glutamine and lysine residues, whereas MTG substrate cannot couple glutamine and lysine. This suggests that the reactivity of MTG is dependent on the residual amino acids present on the surface of myosin B in meat. Some protein components (peptides with long reiterated methylene groups attached) joined by disulfide bonds (cysteine) in chicken samples were inhibitory and reduced MTG activity. SEMI also suggested that all MTG-dependent mega-structures of protein molecules generated in chicken and beef may vary greatly in size, configuration and complexity after treatment with MTG. We concluded that the optimal cross-links in myosin B induced by MTG are heterogeneous in chicken and beef. © 2009 Elsevier Ltd. All rights reserved.
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Saito K., Ahhmed A., Kawahara S., Sugimoto Y., Aoki T., Muguruma M.
Meat Science 82 ( 2 ) 260 - 265 2009年6月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:Meat Science
This study aimed to evaluate the effects of osmotic dehydration sheet (ODS) packaging on the quality parameters of beef biceps femoris muscle samples stored at 4 °C for 0, 1, 3 and 7 days. Quality indices such as Hunter color values (L * , a * and b * , the percentage of metmyoglobin (Met-Mb%), K value (freshness index), and the contents of adenosine triphosphate (ATP)-related compounds (ARCs), thiobarbituric acid reactive substances (TBA-RS) and volatile basic nitrogen (VBN) were measured. ODS gave lower a * and b * values and lower Met-Mb% compared with control samples wrapped in polyvinylidene chloride film (PVDCF) (P < 0.01), but had no effect on L * (P < 0.01). As a result, with higher levels of osmotic dehydration produced by the ODS, the percentage of weight loss and the total contents of ARCs and inosine monophosphate of the samples also increased (P < 0.05). The K values of ODS samples were also significantly lower than PVDCF-wrapped samples (P < 0.05). Low performance ODS wrapping reduced the TBA-RS values below those found with PVDCF and high performance ODS processing (P < 0.01). Moreover, the use of ODS had no effect on VBN values. Thus, although the bright red of beef samples changed to a dark purple color and the weights of samples decreased, the ODS approach has potential as a tool for decreasing the deterioration of other quality indices such as Met-Mb%, TBA-RS, ARCs, K values and the VBN content of cold-stored beef. © 2009 Elsevier Ltd. All rights reserved.
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Muguruma M., Ahhmed A., Katayama K., Kawahara S., Maruyama M., Nakamura T.
Food Chemistry 114 ( 2 ) 516 - 522 2009年5月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:Food Chemistry
This study aimed to identify a novel angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory peptide from porcine skeletal myosin B. Proteins were hydrolyzed with pepsin and the hydrolysates were then subjected to various types of chromatography to isolate the active peptides. The 50% inhibitory concentrations of Lys-Arg-Val-Ile-Gln-Try (M6 a novel peptide) and Val-Lys-Ala-Gly-Phe (A5, a peptide discovered by Ukeda et al. (1991)) were 6.1 and 20.3 μM, respectively. As a result of a homology search, it was determined that the M6 peptide originated from myosin and peptide A5 was of actin origin. M6 is a novel ACE inhibitory peptide, whose activity was shown to be the strongest amongst the previously published myosin-originated peptides. Kinetic evaluations showed that both peptides are competitive inhibitors of ACE. Based on their activity against ACE, M6 was classified as a pro-drug conformer and A5 was classified as a substrate conformer. When both peptides were administered orally to spontaneously hypertensive rats at doses of 10 mg/kg, temporal hypertension was observed after 6 h. This study suggests that M6 and A5 are peptides that may serve several purposes. Based on their remarkable antihypertensive activity, we suggest that M6 and A5 may have potential applications as functional food, which could be used as nutraceutical compounds. © 2008 Elsevier Ltd. All rights reserved.
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Saito K., Ahhmed A., Ahhmed A., Kawahara S., Sugimoto Y., Aoki T., Muguruma M., Muguruma M.
Food Science and Technology Research 15 ( 3 ) 283 - 292 2009年5月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:Food Science and Technology Research
This study focused on the effects of a humidity-stabilizing sheet (HSS) containing different levels of glycerol (humectant) and a drip-absorbing sheet (DAS) on quality parameters of frozen/thawed bigeye tuna meat stored in sealed containers at 4°C for 3 days. As the glycerol concentration increased, the humidity around samples and increases in volatile basic nitrogen (VBN) were suppressed, while the weight loss percentage and total ATP-related compounds (t-ARCs) were increased. Tuna portions wrapped with HSS and DAS and then unwrapped showed no difference in Hunter color values L*, a*, and b* or K values. Wrapping tuna samples with any kind of sheet seemed to effectively maintain the initial values of thiobarbituric acid reactive substances (TEARS) and metmyoglobin percentage (Met-Mb%). Based on the analysis of these parameters, we conclude that HSS is a good packaging material that can be employed in the preservation of frozen/thawed, chilled tuna meat.
DOI: 10.3136/fstr.15.283
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うっ帯性乳腺炎動物モデルの作成 査読あり
植川千愛,平田尚子,内田和幸,松田達郎,窄野昌信,福田亘博,河原 聡,菅沼ひろ子,篠原久枝,江藤 望
宮崎大学農学部研究報告 55 75 - 82 2009年1月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(大学,研究機関等紀要)